Aquarium
כתבה יומית 1
כתבה יומית 1

ב-2008 הגיע לביקור גור של לוויתן מצוי לנמל קצא"א באשקלון ומת מפצעיו. מנופי ענק חילצו אותו מהים וקברו אותו. ארז ארליכמן ליווה את הלוויתן מחילוץ השלד בחולות ועד למבצע ההרכבה שיצא החודש לדרך
המשך
המפגש הבא
15
מרץ
מיקום: 
מרכז

 

רוצה לפרסם ?
054-6712369

רעילות האמוניה באקווריום-מאת אמיל וגנר

מאמרי כימית מים


 מבט על מסיסות ורעילות האמוניה והגורמים המשפיעים ומסקנות.

האמוניה היא חומר רעיל לדגים. האמוניה מומסת במי האקווריום ומקיימת בצורה זו שווי משקל כימי עם יון האמוניום. יון האמוניום הנו מולקולת אמוניה טעונה חיובית ע"י צירוף אטום מימן. האמוניום אינו רעיל לדגים. שויוי משקל זה הוא דינמי, בכל רגע נתון ובהתאם לגורמים המשפיעים, כיוון התגובה יכול לנוע לכיוון יצירת אמוניה או יון אמוניום. באופן כללי, הגורמים המשפיעים הם ph  וטמפרטורה.
נעשה מחקר, שבו נבדק תמותת של דגיsalmonids    כתוצאה מהרעלת אמוניה. נמצאה תמותה של חצי מהאוכלוסיה בחשיפה ל 0.03 ppm של אמוניה וזו נקבעה  כ-סף שממנו ניתן להגדיר כאזור תמותה.
נעשו בדיקות עבור רמות שונות של אמוניה כוללת (אמוניה ואמוניום הנמצאים בשווי משקל). עבור כל ערך נעשו מניפולציות שלph  וטמפרטורה ונבדקו רכוזי האמוניה בכל נקודה.
להלן התוצאות עבור שני רמות אמוניה כוללת:
טבלת עזר – מציגה אחוז אמוניה ,מאמוניה כוללת כתלות ב-PH וטמפרטורה
 
אחוז
Temp (C)
pH 6.5
pH 7.0
pH 7.5
pH 8.0
pH 8.5
20
.13
.40
1.24
8.82
11.2
25
.18
.57
1.77
5.38
15.3
27.8
.22
.70
2.17
6.56
18.2
28.9
.26
.80
2.48
7.46
20.3

0.25 PPM

0.5 PPM

מקרא: כתום – אזור הנזק לרקמות. אדום – אזור התמותה.

מסקנות:

הגורם המרכזי הוא ה PH – ישנה ירידה משמעותית ומהירה בריכוז האמוניה על חשבון יצירת יון אמוניום ככול שPH יורד. הטמפרטורה, גורם פחות משפיע,  אבל עדיין גורם בטמפרטורות נמוכות להטיית שויי המשקל לכיוון יצירת יון האמוניום והקטנת רעילות האמוניה החופשית.

חשוב להבין שרמת האמוניה הכוללת היא הערך שנמדד ע"י ערכות הבדיקה(Amquel, Novaqua, Prime and Aquasafe).

ניתן לראות שבמיקרים שבהם הרמה הכללית של האמוניה היא בסביבות 0.5 ומטה והאקווריום מכיל מים בph   לכיוון ה7.5 ומטה, ניתן לגשת לסילוק הגורם המזהם מבלי לעשות פעולות המשנות את ערכי המים כגון מניפולציות בph, בטמפרטורה וכדומה.

באקווריום של מים בסיסים יש למהר ולבצע אחת מהשניים: החלפות מים, ספיחת אמוניה או מניפולציות בph - כאמצעי להתרחקות מאזור הנזק והתמותה עד מציאת הגורם המזהם.

בערכי ph  בסיסים מסויימים ניתן לטפל ראשונית ע"י הורדת טמפרטורה בתנאי שהאוכלוסיה סבילה לטמפרטורות נמוכות .

 

מקורות:

  1. US Environmental Protection Agency. Ambient Water Quality Criteria for Ammonia, (EPA 440/5-85-001). January 1985.
  2. Glodek, Garrett S. "Ammonia in the Closed System Aquarium," FAMA, June 1991. 

 

פורסם בתאריך שבת, 07 בינואר בשעה 12:47:25 על ידי FishDude
בחר נושאים אשר קשורים לכתבה זו

מאמרי כימית מים

פרסומות דגי נוי
אחים נחום סרה
כתבה יומית 2
כתבה יומית 2

סרט הקולנוע התיעודי "האריות האחרונים" , מתעד מסע הישרדות מופלא של לביאה עם גורים בביצה רוחשת תנינים ומוקפת אויבים באפריקה. "אנחנו רגילים לראות אריות בטלוויזיה, אבל הם נעלמים במהירות מהעולם", אומרים יוצרי הסרט בראיון מיוחד מפריז
המשך
סרט יומי